divendres, 4 d’abril del 2008

El clima oceànic, caracteristic de Normandia

Climograma de Caen, capital de la Baixa Normandia
(Font: www.
climate-charts.com)


La major part de França té un clima oceànic més o menys degradat per influències continentals, meridionals, o per aquelles resultant del relleu.
El clima oceànic és suau i humit. Recorda les febles diferències de temperatura de Brest, de Cherbourg. Estius frescos, hiverns suaus, cel boirós, pluges abundants en totes les estacions però poques nevades: és el clima bretó o normand; és particularment suau a Bretagne on a l'abric del vent poden cultivar en plena terra mimoses i figueres, fins i tot algunes palmeres. Però a l'hivern, la boira ho cobreix tot durant llargs dies.

<<no plovia, però... les pedres regalimaven, el sòl sota els peus era afartat d'aigua; els vianants no eren més que ombres, esvaïdes després de tres passos..., es distingien, sacsejats per ones curtes, alguns metres d'aigua només, d'un gris de pissarra, que més enllà es perdia insensiblement al núvol obac, cel i mar confosos>> (R: MUSSET, Bretagne, A. Colin).

Excepte al cor de l'estiu, grans vents escombren el cel, de vegades tan violents que la majoria de les illes bretones no tenen arbres.
A excepció de les costes afectades pels vents, aquest clima afavoreix el bosc de faigs i de roures. Però l'home l'ha aclarit molt: s'ha fet d'argelagues, de gatoses i de bruc, camps i sobretot herbatges tancat de talussos plantat amb espins blancs, amb mareselva, amb esbarzers i amb arbres (el boscatge).


LABASTE, André. "Geographie. France et pays d'expression francaise".
GOUROU, P. i PAPY, L..
"Geographie. Le France-Geographie regionale".