dissabte, 12 d’abril del 2008

Etretat

Localització geogràfica d'Etretat a partir d'una imatge aèria
(Font: Google Earth)



Panoràmica del poble d'Etretat
(Autor: Albert Herrera)


Étretat és un municipi del departament de la Seine-Maritime, a la regió Haute-Normandie, a França. El seu nom és d'origen escandinau.
Étretat és avui una ciutat de la costa de renom, apreciada per als seus penya-segats i les seves platges de palets que la marea baixa descobreix amb pèrdua de
vista, al nord de Havre, a Normandia, sobre el litoral de la Manche i del Pays de Caux. Treu la seva reputació dels penya-segats que emmarquen el poble i la platja i que han inspirat pintors impressionistes Claude Monet o Eugène Boudin.

Penya-segats d'Etretat (Autor: Albert Herrera)



L'erosió marítima ha format u
n arc natural, l'Arche, i una agulla, l'Aiguille, de 70 metres. Maurice Leblanc la descriu en aquests termes: «Roca enorme, alta de més de vuitanta metres, obelisc colossal, d'aplom sobre la seva base de granit» a l'agulla buida, 1909. En la seva època ja, l'indret atreia nombrosos turistes entre els quals dels «lupinophiles», admiradors d'Arsène Lupin : els estudiants americans vinguts buscar la clau de la gruta on el «cavaller atracador» havia trobat el tresor dels reis de França. La pel·lícula Arsène Lupin de Jean-Paul Salomé, treta l'octubre de 2004, ofereix nombroses vistes sobre el penya-segat i l'Aiguille.

Vista de l'Aiguille (Autor: Albert Herrera)

Detall dels penya-segats (Autor: Albert Herrera)


Etretat rep nombrosos turistes al llarg de l'any, com mostra aquesta fotografia. Són molts els curiosos que, atrets per la bellesa i les impressionants dimensions dels penya-segats d'Etretat, s'apropen fins aquesta zona per viure en primera persona l'experiencia de veure aquest singular relleu de ben aprop.


Tot i el gran espectacle geològic i geomorfològic que ofereix aquest poble de l'Alta Normandia, els seus aspectes físics no són l'únic reclam turístic. Un bon exemple d'això és aquesta casa, la Salamandre, molt famosa a aquesta zona i que també s'utilitza com a restaurant.



Le Salamandre (Autor: Albert Herrera)



Font text: GOUROU, "Geographie. Classe de première. Le France - Geographie regionale".

LABASTÉ, "Geographie. France et pays d'expression francaise"

CHABOT, Geographie regionale de la France"