dimarts, 8 d’abril del 2008

El Mont Saint-Michel

Vista aèria de la localització del Mont Saint-Michel
(Font: Google Earth)


El Mont Saint-Michel
(Font: www.lemontsaintmichel.info)



El Mont-Saint-Michel és un municipi francès, situat al departament de la Manche i la regió Basse-Normandie. Treu el seu nom d'un illot rocós dedicat a sant Michel i on s'eleva avui l'abadia del mont Saint-Michel.

L'arquitectura del mont Saint-Michel i la seva badia en fan l'indret turístic més freqüentat de Normandie i el primer de França (fora de Île-de-France) amb aproximadament 3 000 000 visitants cada any. Una estàtua de sant Michel col·locada al cim de l'església abacial culmina a 170 metres sobre la riba. Classificat monument històric el 1874, l'indret figura des de 1979 a la llista del patrimoni mundial de la UNESCO.

El mont Saint-Michel és doncs un illot rocós granític situat a l'est de la desembocadura del riu del Couesnon, roca sobre la qual ha estat construït un santuari en honor de l'arcàngel sant Michel a partir de 709.

La roca no representa més que una petita part del municipi que s'estira també sobre el dic i diverses desenes d'hectàrees de pòlders. La part essencial de la roca és coberta per la influència en el sòl de l'abadia del mont Saint-Michel i del seu domini.

El mont Saint-Michel, situat a 48°38'10" de latitud nord i a 1°30'40" de longitud oest, banya a la badia del mont Saint-Michel, oberta sobre la Manche. L'illot és una excrescència granítica d'aproximadament 960 metres de circumferència, que ateny 92 metres d'altitud i ofereix una superfície emergida d'aproximadament 280 ha, sobre la qual s'eleva l'abadia. Aquest illot s'eleva en una gran planura sorrenca que la marea envaeix dues vegades per dia.

El Mont Saint-Michel des de la frontera Normanda
(Font: www.lemontsaintmichel.info)


El mont va ser sacsejat pels cursos dels tres rius que abeuren encara la badia del mont Saint-Michel. Aquests cursos d'aigua són : la Sélune, la Sée i sobretot el Couesnon que, marcant abans la frontera entre Normandie i Bretagne es va ser posat dit-hom sobtadament a fluir a l'oest del mont, fent així passar aquest últim a Normandie. En realitat, fins al segle XVIII, la desembocadura d'aquest últim es trobava a 6 km de la roca.


Les marees a la badia del mont Saint-Michel han de ser impressionants : d'una amplitud de prop de tretze metres els dies de fort coeficient, el mar es retira a gran velocitat sobre una desena de quilòmetres, però torna de pressa. L'expressió consagrada és «que torna a la velocitat d'un cavall al galop». Avui el Mont-Saint-Michel no és envoltat i no torna a ser illa més que a les grans marees. Però és un espectacle impressionant que atreu nombrosos turistes aquests dies.

Vista general del Mont Saint-Michel i la seva caracteristica sorra
(Font: www.lemontsaintmichel.info)


Font text: GOUROU, "Geographie. Classe de première. Le France - Geographie regionale".

LABASTÉ, "Geographie. France et pays d'expression francaise"

CHABOT, Geographie regionale de la France"